Grunnleggende om reparasjon av sax

 © Søren Bøgelund

.

Reparasjon av saxofon kan være så mangt. Noen gange trenger instrumentet bare en lettere justering for å fungere. Andre gange skal det kanskje rettes noen skeivheter i et par klaffer, eller skiftes enkelte justerkork.

Skift av enkelte puter kan gjøre instrumentet i toppform. Treghet i klaffsystemet kan bety at dette trenger å bli smurt, eller fjærspennet skal justeres. Det kan ligge en feil i halsen. Dette kan være dårlig pute, sliten kork for munnstykket eller feil i posisjon av oktavbøyle.

Du kan ha vært uheldig å ha mistet instrumentet i bakken, så det er oppstått bulker, skeivheter og/eller andre større eller mindre skader som må rettes. En liten tur på vårt verksted kan da hjelpe.

Det kan være mange grunner til at ditt instrument ikke fungerer som det skal!

Vårt verksted foretar alle typer reparasjoner, store som små. Hvis du har noen feil på instrumentet ditt, som kan utbedres ved å utføre noen av de ovennevnte reparasjoner, opererer vi med timepris. De fleste oppgaver er rutinearbeid, og du vil som kunde få et forholdsvis fast prisoverslag, etter en konkret vurdering av instrumentets stand.

Prisen du får oppgitt inneholder arbeidstid, materialforbruk, deler m.m. og er inkl. mva.

.

Om heloverhaling av saxofon

Mange saxofonister og klarinettister tror feilaktig, at om putene henger i laser, så trenger instrumentet et puteskift - og that`s it.

Det hjelper ikke å bare skifte puter på et instrument som er helt gåen. Det er en kork eller filt i den annen ende av klaffen. Disse vil på dette stadiet sannsynligvis også være av slett karakter, og bør likeledes skiftes - ikke minst av hensyn til justering av klaffhøyde og klaffenes innbyrdes korrespondanse.

Nå ditt instrument har gått mange nok mil, vil det som regel også være en del slitasje i klaffsystemet, så dødgang mellom støttene kan oppstå. Dette hemmer presisjonen i putenes evne til å ramme samme sted som avtrykket er. Hertil kan skeivheter i enkelte klaffer ha oppstått.

Og når vi nå er i gang, kan vi like godt rense instrumentet - for nå ligger det i "t usen deler". Vi er nemlig nødt til å demontere alt, for å utføre ovenstående arbeid.

Hvor ofte man trenger en hel renovering (heloverhaling) avhenger av flere faktorer: hvor flink man er med detdaglige vedlikehold, hvor ofte og hvor mye man spiller etc. Noen flinke amatører med et par spillinger i uken og omsorg for sitt instrument.Kan nøyes med hvert femte eller (har det forkommet) 10. år, forutsatt at de har årlig ettersyn og service hvor mindre skader blir fortløpende utbedret. Andre må ha hel renovering en gang i året. Eksempelvis proffe musikere som turnerer hele året med rockeorkester under tøffe forhold.

I det følgende beskrives arbeidsprosessen ved heloverhaling:

 

Full Service

Arbeidsprosses ved heloverhaling av saxofon

Utbedring av slitasje i området akselhylse (akselarm) og støtte.

Hermed tas dødgang, og klikkelyder/støy fjernes.

Skeivheter i klaffer, stak og støtter rettes.

Hele instrumentet demonteres.

Småbulker rettes.

Eventuelt plansliping av tonehuller.

Fjærer sjekkes og justeres. Skiftes hvor nødvendig.

Halsen sjekkes for utettheter i festedel og rundt oktavhull.

Instrumentet legges i en spesialløsning for omhyggelig rens.

Vaskes grundig innvendig/utvendig.

Hvor lakken er gått, blir messingen dybderenset.

Lakken gis lakk-polish for beskyttelse.

Forsølvede instrumenter poleres forsiktig.

Skruer og akslinger renses.

Puter monteres.

Justerkork/filt/bumpers/foringer m.v. monteres og tilpasses.

Ny kork på hals tilpasses munnstykke.

Munnstykket renses med "the secret metod". Gled deg!

Klaffsystemet monteres og justeres.

Alle ledd smøres.

Instrumentet prøvespilles, kontrolleres og etterjusteres.

Du har nå en saxofon som har tette puter, friksjonsfri bevegelighet i klaffsystem, tett og støyfri mekanikk, er ren og pen, samt lett å spille på!

Ta kontakt for konkret prisansettelse. 

På heloverhaling gir vi 1 års garanti på utført arbeid!

 

Liten Service

Innebærer en grundigere gjennomgang av ditt instrument enn vanlig justering, men ikke så omfattende som en hel renovering.

Hvis du merker problemer med f.eks. intonasjon eller respons og klang, kan det være utettheter i klaffsystemet som gir deg grå hår.

Smuss og urenheter kan også gjøre sitt til at instrumentet ikke virker optimalt. Negativ effekt kan komme fra urene tonehuller eller treghet i bevegelige deler.

En Liten Service kan være en riktig løsning når instrumentet langt fra er moden for en hel renovering, men samtidig trenger pleie for å fungere tilfredsstillende.

Demontering - regjøring av kropp og mekaniske deler - skruer og akslinger rengjøres for smuss og gammel olje og settes inn med ny - skift av enkelte justerkork/filt - skift av 4 - 5 puter - monteres og justeres.


Ta kontakt for konkret prisansettelse. 

 

Stor Service

Dette alternativ er for deg som har spilt mye over en lengre periode uten å ha saxen på service, men samtidig enda ikke er klar for en hel renovering.

Putene slites ujevnt. Blant annet vil putene i øvre del være mer utsatt for fukt enn de som sitter lengre nede. Når putene blir våte og tørker om hverandre utallige ganger, så mister læret på putene bl.a. sin spenst og kan resultere i utettheter. Hertil kommer smuss som ikke lar seg gjøre å få has på ved alminnelig rengjøring av instrumentet.


Skifte ca. 12 puter i venstrehåndsmekanikken fra høy Fiss til Giss + lav Eb

Samme momenter som Liten Service ellers.

Ta kontakt for konkret prisansettelse.

 

Faste arbeidsoppgaver - fra dag til dag

 

Skift av kork på saxofonhals

med tilpasning til munnstykke

Munnstykkefornying

Vask, dypderens, ultralydbehandling, polering

Overhaling saxofonhals

Vask, dypderens, ultralydbehandling, polering. Oktavbøyle rettes hvis nødvendig. Småbulker tas.

Evt. utbedring av slitasje i sokkel for bedre grep på instrument. Hvis vinkel

er ute av korrekt stilling rettes dette. Kork skiftes og tilpasses munnstykke.

Pute skiftes. Aksling til bøyle kontrolleres.

.